Czystość i porządek

Czystość i porządek

Profesjonalna kuchnia w restauracji czy kawiarni powinna być nie tylko doskonale wyposażona, ale także utrzymana w nienagannej czystości. Dlatego powinny się w niej znaleźć wszelkie możliwe preparaty i narzędzia, które pomogą w codziennym sprzątaniu.

Ekspres(owe) mycie

W takiej kuchni znajduje się dużo więcej sprzętów niż w zwykłej domowej. Poza tym są one używane niemal bez przerwy, więc ich czyszczenie i mycie powinno być łatwe. Niektóre z nich trzeba poddawać pielęgnacji codziennie. Jednym z niezbędnych narzędzi jest szczotka do czyszczenia ekspresów. Niezależnie od tego, w jakiej kuchni specjalizuje się nasz lokal gastronomiczny, to kawa serwowana jest wszędzie. Najwięcej amatorów ma ta przyrządzania w ekspresach. To urządzenia dosyć drogie i delikatne, więc bardzo ważna jest ich odpowiednia pielęgnacja. Szczoteczka przeznaczona do ich mycia ma charakterystyczny wygięty kształt, dzięki któremu można dotrzeć do najdalszych zakamarków tych urządzeń.

Czysty piec – smaczne jedzenie

Bardzo ważna jest też czystość piekarnika. W takim, gdzie jest osad ze spalenizny przyrządzimy niesmaczne jedzenie, przesiąknięte niepożądanymi zapachami. W pizzeriach i innych lokalach, gdzie serwowane są te włoskie przysmaki, niezbędny jest piec do pizzy. Jego mycie może być proste, ale niezbędna jest do tego szczotka do czyszczenia tego typu pieców.

To przyrząd do zadań specjalnych. Szczotka ta ma długi kij, a skrobak wykonany jest ze stali i solidnie przytwierdzony za pomocą śruby. Takiej szczotce nie oprze się najgorszy brud ani spalenizna. Czystość w kuchni to pierwszy krok do tego, by przyrządzane tam dania były pełne smaku, a klienci zadowoleni.

Ryszard

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Read also x