Niezbędne w profesjonalnej kuchni

Niezbędne w profesjonalnej kuchni

Pewnych sprzętów pod żadnym pozorem nie powinno zabraknąć w profesjonalnej kuchni. To właśnie dzięki nim restauracje, bary i kawiarnie mogą funkcjonować bez zarzutu i wychodzić naprzeciw potrzebom klientów. Są niezbędne do tego, aby gotować szybko i smacznie, a także przechowywać produkty spożywcze w odpowiednich warunkach.

Dwa w jednym

W każdej restauracyjnej kuchni ważną funkcję pełnią szafy chłodnicze i mroźnicze. Możemy zdecydować się na zakup dwóch osobnych, lub jednej, która łączy w sobie obie te funkcje. Wszystko zależy od tego, ile mamy miejsca na zapleczu naszego lokalu gastronomicznego, i jak dużo produktów zamierzamy przechowywać na co dzień. Szafa chłodnicza to urządzenie, w którym panuje niższa temperatura niż poza nią. Innymi słowy, to taka większa i przeznaczona do ważniejszych celów lodówka. Szafa mroźnicza, jak nietrudno się domyślić, nie tyle chłodzi, co zamraża znajdujące się w jej wnętrzu produkty.

Do małych restauracji

Jeżeli chcemy zaoszczędzić na miejscu, doskonałym rozwiązaniem są szafy dwutemperaturowe, w których możemy zarówno schładzać, jak i zamrażać składniki późniejszych smacznych potraw. Urządzenia te ma wiele zalet i nie może go zabraknąć w żadnej placówce gastronomicznej. Szafa dwutemperaturowa to doskonałe rozwiązanie w małych restauracjach, gdzie każdy centymetr powierzchni jest na wagę złota. W tego rodzaju szafie znajdują się dwie komory – jedna, w której schładza się produkty i druga, której celem jest mrożenie artykułów spożywczych. Na rynku dostępne są szafy w różnych rozmiarach, więc każdy klient ma szansę znaleźć taką, która będzie najlepiej dopasowana do jego potrzeb i możliwości. Szafy chłodnicze to urządzenia wysokiej jakości, które najczęściej wykonywane są z wytrzymałej stali nierdzewnej. Dostępne są w kilku wariantach – najpopularniejsze są jedno- i dwudrzwiowe. O założeniu własnej restauracji marzy wiele osób, ale trzeba mieć świadomość, że do jej prowadzenie potrzebne są nie tylko umiejętności kulinarne, ale też profesjonalny i niezawodny sprzęt.

Ryszard

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Read also x