Nowa odsłona syfonu

Nowa odsłona syfonu

Mogłoby się wydawać, że syfon do wody gazowanej to już przeżytek, ale to nieprawda. W wielu lokalach gastronomicznych jest używany na co dzień i ma szerokie zastosowanie. Pozwala on w prosty i szybki sposób przygotować wodę gazowaną, której dodaje się do wielu dań i napojów.

Smak i świeżość

W rękach barmana prezentuje się bardzo stylowo i może być prawdziwą ozdobą drink-baru, restauracji czy kawiarni. To urządzenie nieco retro, które w nowoczesnym wydaniu staje się designerskim gadżetem i pełni rolę nie tylko praktyczną, ale i dekoracyjną. Syfon do wody sodowej działa na bardzo prostej zasadzie i każdy może go obsługiwać, bez przygotowania. Do syfonu wystarczy wlać zwykłą niegazowaną wodę, przekręcić pokrętło i energicznie potrząsnąć pojemnikiem. Wcześniej w syfonie należy umieścić nabój, dzięki któremu do wody przedostaje się gaz. Ten proces nazywany jest saturacją, dlatego syfon można także nazwać saturatorem. Syfony mogą być wykonane z różnych materiałów, ale warto zdecydować się na zakup tych ze stali nierdzewnej. Mają one wiele zalet – są trwałe i solidne, ale to nie wszystko. Przede wszystkim łatwo jest je utrzymać w czystości, a przy tym są sterylne i w żaden sposób nie mają wpływu na smak i skład wody.

Ugaś pragnienie

Napełnione syfony najlepiej przechowywać w niskich temperaturach w lodówce, jeżeli nie zamierzamy wody wykorzystać natychmiast. Syfon do przyrządzania wody sodowej możemy mieć także w domu, jeżeli jesteśmy amatorami napojów z bąbelkami. Moda na samodzielne przygotowywanie wielu potraw i napojów, jak na przykład soków, jest coraz powszechniejsza. Wpisuje się w nią również woda przygotowywana w syfonie. To rozwiązanie, które docenią ci, którzy nie chcą zaśmiecać świata plastikowymi butelkami, w jakich zwykle sprzedawana jest woda mineralna. W lokalach gastronomicznych z pewnością przyda się co najmniej kilka sztuk syfonów, dzięki czemu możemy mieć stale pod ręką świeżą, gazowaną wodę. Nie musi ona być jedynie dodatkiem, sama w sobie też ma wiele zalet. Choćby taką, że doskonale gasi pragnienie.

Ryszard

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Read also x