Syfon niesłusznie zapomniany

Syfon niesłusznie zapomniany

Wszystko, co ugotujemy, czy w inny sposób przyrządzimy samodzielnie, zawsze smakuje lepiej niż gotowe, sklepowe dania. Dlatego warto mieć w domu sprzęty, które pozwolą nam zdziałać kulinarne cuda.

Musy i sosy

Wśród nich jest między innymi syfon kuchenny, który niesłusznie został przez wielu z nas zapomniany. Może on służyć do przygotowywania wody sodowej, ale to nie jest jego jedyne zastosowanie. Amatorzy deserów i słodkich potraw z pewnością uznają za niezbędne syfony do bitej śmietany. Są one niezastąpione zwłaszcza w kawiarniach, cukierniach i restauracjach, które serwują desery. Bitą śmietanę dodaje się nie tylko do lodów, ale także do ciast, kawy czy sałatek owocowych. W tego rodzaju syfonach można także przygotowywać lekkie pianki, a także musy i sosy. Specjalne końcówki do syfonów pozwalają na zdobienie ciast i deserów kremowymi dekoracjami o różnych kształtach. Możemy dzięki temu zrezygnować z innych akcesoriów, służących do dekorowania ciast i tortów. Specjalny rodzaj syfonu może nam posłużyć także do przygotowania ciepłych potraw, jak na przykład zupy.

Proste działanie

Syfony gastronomiczne dostępne są na rynku w różnych rozmiarach, dzięki czemu możemy dobrać odpowiedni do naszych potrzeb. Urządzenia te są pożądane zarówno przez właścicieli dużych restauracji, jak i małych lokali gastronomicznych, jak na przykład lodziarnie. Syfony do wody sodowej kiedyś były w każdym domu, dziś trudno sobie wyobrazić bez nich profesjonalną kuchnię. To urządzenia, które mają bardzo prostą budowę i niepotrzebne są szczególne umiejętności, aby je obsłużyć. Ich działanie również zachwyca swoją prostotą – aby syfon był gotowy do pracy, należy go „uzbroić” w nabój, który następnie zalewa się wodą. Po tej czynności wewnątrz naczynia zachodzi tak zwana saturacja, czyli nasycenie wody gazem. Zaletą syfonów jest także to, że wody w ten sposób przygotowanej nie musimy zużywać od razu, ale możemy ją przez pewien czas przechowywać w syfonie – najlepiej w lodówce.

Ryszard

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Read also x