Ubiór ma znaczenie

Ubiór ma znaczenie

W profesjonalnych kuchniach najważniejsze są sprzęty do pieczenia, gotowania czy przygotowywania jedzenia. Jednak duże znaczenie ma także strój, jaki podczas pracy nosi kucharz i pozostali pracownicy kuchni.

Szata nie (tylko) stroi kucharza

Nie jest to jedynie kwestia dobrego wyglądu i wygody, ale przede wszystkim bezpieczeństwa. Pracodawca swoim podwładnym powinien zapewnić odpowiednią odzież gastronomiczną, a także specjalne obuwie. Przepisy dotyczące bezpieczeństwa, ale przede wszystkim higieny, są tutaj bardzo rygorystyczne. W każdej restauracyjnej kuchni muszą też się znaleźć szafki ubraniowe BHP. Ich konstrukcja musi być bardzo solidna a półki stabilne. Wykonywane są najczęściej z wysokiej jakości stali i składają się z dwóch osobnych komór – w jednej przechowywana jest odzież wierzchnia, a w drugiej robocza. Szafka powinna być też łatwa do utrzymania w czystości. W dużych kuchniach z pewnością potrzebnych będzie więcej niż jedna, co należy mieć na uwadze jeszcze przed urządzeniem lokalu i jego zaplecza.

Szafki zgodne z przepisami

Szafki szatniowe sprawdzą się nie tylko w lokalach gastronomicznych, ale też na basenach, w siłowniach i w innych publicznych miejscach, gdzie musimy zdjąć ubranie wierzchnie lub zamienić je na inne. Szafki te produkowane są tak, by spełniały wysokie wymagania i normy BHP. Ważne są nawet takie rzeczy, jak wymiary szafki, musi być też wyposażona w drążek i półkę. Niektóre przepisy różnią się między sobą, w zależności w jakiej branży działa firma, która ma je w swojej siedzibie. W lokalach gastronomicznych i wszędzie tam, gdzie pracownicy mają kontakt z żywnością, wymagania BHP są szczególnie wysokie.

Ryszard

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Read also x