Wielki powrót syfonu

Wielki powrót syfonu

Syfon – to słowo święciło triumfy w ubiegłym wieku. Każdy w domu miał syfon, który – dzięki zasileniu go nabojami – produkował wodę gazowaną. Teraz są rzadziej spotykane, ale urządzenie to ma wiele innych zastosowań.

Do lodów i do kawy

Różnego rodzaju syfony przydatne są przede wszystkim w branży gastronomicznej, gdzie liczy się estetyka serwowanych dań i szybkość ich przygotowywania. W restauracjach, gdzie można zjeść również desery, i w kawiarniach bardzo praktycznym urządzeniem jest syfon do bitej śmietany. Są one bardzo proste w obsłudze i zdecydowanie przyspieszają przyrządzanie deserów. Bita śmietana jest doskonała zarówno w towarzystwie owoców, jak również jako dodatek do lodów czy ciast. Wielu smakoszy lubi też kawę podaną z bitą śmietaną. Dlatego tego rodzaju syfony powinny znaleźć się w każdym lokalu gastronomicznym. Urządzenie to ma niewielki rozmiar, więc w profesjonalnej kuchni możemy sobie pozwolić na to, aby mieć ich co najmniej kilka. Dla łatwiejszego przechowywania syfonów warto dobrać do nich stojak. Dzięki temu syfon znajdzie swoje stałe miejsce w kuchni i będziemy go mieć zawsze pod ręką. Stojak pozwala też na przechowywanie syfonu w odpowiedniej pozycji, dzięki czemu śmietana będzie miała odpowiednią konsystencję i smak.

Nie tylko bita śmietana

Syfon do śmietany może mieć elementy wykonane z plastiku, ale bardziej trwałe i profesjonalne są te, które wytwarza się ze stali nierdzewnej. Wbrew swojej nazwie syfon pozwala przygotować nie tylko bitą śmietanę, ale też kremy, sosy czy zupy. Syfon utrzymuje temperaturę, dzięki czemu możemy w nim przygotowywać zarówno zimne, jak i ciepłe dodatki. Syfony są nie tylko łatwe w obsłudze, ale też nietrudno utrzymać je w czystości. Mogą bowiem być myte w zmywarkach, a dzięki temu, że składają się z kilku elementów, łatwo je rozłożyć i złożyć. Na rynku dostępne są syfony o różnej pojemności, choć najczęściej spotykane są litrowe i półlitrowe. Mają prostą, nowoczesną formę i różne kolory. Bita śmietana to niezastąpiony dodatek do większości deserów.

Ryszard

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Read also x