Mądre przechowywanie

Mądre przechowywanie

Żeby w restauracji do stołu mogły zostać podane pyszne dania, to produkty, z których zostały przyrządzone muszą być przechowywane w odpowiednich warunkach. Szafki i szafeczki są niezbędne w każdej kuchni, zarówno domowej, jak i restauracyjnej, ale to nie wszystko.

Przedłuż trwałość produktów

Bardzo ważną funkcję pełni szafa chłodnicza, która pozwala produkty spożywcze przechowywać w niskiej temperaturze, co przedłuża ich trwałość, nie odbierając wartości odżywczych. Szafy te mogą mieć różne rozmiary, na rynku dostępne są zarówno jednodrzwiowe, jak i dwudrzwiowe. W wielu kuchniach sprawdzi się także szafa chłodnicza przeszklona, dzięki czemu bez jej otwierania możemy łatwo zlokalizować poszukiwany przez nas produkt. Mogą one też stać przy barze, jeżeli służą nam do przechowywania w nich napojów, które powinny być serwowane schłodzone. Sprzęty te pełnią tę rolę, jaką w naszych domowych kuchniach lodówka. Mają jednak zwykle dużo większe rozmiary, mogą się też różnić zakresem temperatur.

Szafy chłodnicze to nie jedyne sprzęty tego typu, które pełnią w profesjonalnych kuchniach ważne funkcje. Tam, gdzie w menu znajdują się potrawy mięsne, bardzo przydatna będzie szafa do sezonowania wołowiny. W jej wnętrzu mięso dojrzewa, aż do czasu, gdy będzie gotowe, by podać je na stół. W ten sposób przyrządzona wołowina ma głęboki i wyrazisty smak i można przygotowywać z niej wykwintne potrawy. Jest między innymi najlepsza na steki czy pieczenie. W szafie do sezonowania panuje specyficzny mikroklimat, dzięki któremu proces dojrzewania może tam przechodzić wołowina, ale także inne rodzaje mięs.

Ryszard

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Read also x